PNT in combinatie PRP

Een PNT behandeling kan ook gecombineerd worden met PRP. (Plaatjes Rijk Plasma) Dat is een nieuwe behandelmethode waarbij dan ook nog lichaamseigen bloedplaatjes in de pees worden geïnjecteerd. De PRP versnelt én verbetert het herstel van het pees-weefsel dan alleen maar PNT. PRP werd in eerste instantie toegepast bij hartchirurgie om wondheling te bespoedigen. De laatste jaren wordt deze techniek steeds meer gebruikt bij de behandeling van chronische peesaandoeningen.

Het bijzondere effect van PRP

Bij een PRP behandeling wordt een pees net zoals bij een Pees Echo Prik aangeprikt. Tegelijkertijd worden er ook lichaamseigen bloedplaatjes geïnjecteerd. Waarom? Bloedplaatjes spelen een belangrijke rol bij het natuurlijk herstel van weefsels, omdat er veel groeihormonen in zitten. Door contact met het aangedane gedeelte van een pees komen deze groeifactoren vrij vanuit de bloedplaatjes. Het gevolg hiervan is het aantrekken van ontstekingscellen en dit activeert de aanmaak van nieuw littekenweefsel waardoor het peesweefsel kan worden hersteld. Dit is de essentie van PRP.

Met het echoapparaat wordt de beschadigde plek exact gelokaliseerd. Vervolgens worden de lichaamseigen bloedplaatjes in de pees gespoten.

Hoewel er nog maar weinig gegevens bekend zijn over de lange termijn resultaten, lijkt PRP wel een mogelijke oplossing te bieden voor een aantal peesaandoeningen. Men heeft inmiddels aangetoond dat bloedplaatjes een aantal stoffen bevatten die een groeiversterkend effect hebben op pezen. De uitgevoerde wetenschappelijke studies tonen verder geen bijwerkingen of complicaties aan. 

Download deze pagina als PDF